plombe za zube

Saznajte sve važne stvari koje trebate da znate vezano za plombe za zube

Plombe za zube, odnosno zubne plombe su nezamenjive za održavanje oralnog zdravlja i prevenciju daljnjeg propadanja zuba. Poznavanje osnova zubnih ispuna je ključno, bez obzira da li ste upravo posetili stomatologa ili tek planirate odlazak jer imate karijes za lečenje. U ovom kompletnom vodiču pogledaćemo šta sve treba znati kada su u pitanju plombe za zube i kako one pomažu da vaš osmeh bude sjajan.

Svrha zubnih ispuna

Plombe za zube su sredstvo za popravljanje i revitalizaciju zuba oštećenih karijesom. Procedura se sastoji od uklanjanja površine zahvaćene karijesom ili obrade oštećenih površina zuba, a zatim punjenja tog prostora jakim, biokompatibilnim materijalom kao što je kompozitna smola ili amalgam. Najvažniji cilj je rekonstrukcija izgleda zuba, zaustavljanje daljeg oštećenja od karijesa i povratak normalnoj oralnoj funkciji.

Vrste zubnih ispuna

Zubne plombe postoje u nekoliko varijanti, svaka sa svojim prednostima i nedostacima. Uobičajene vrste uključuju:

Amalgamske plombe: Izrađene su od legure koja sadrži srebro, živu, kalaj i bakar. Amalgamske plombe poznate su po svojoj čvrstoći i niskoj ceni.

Kompozitne plombe: Kompozitne plombe više podsećaju na prirodne zube jer su napravljene od smole koja odgovara boji zuba. Posebno se koriste za prednje zube ili vidljiva područja.

Keramičke ispune: Keramičke ispune su tvrde ispune specijalno rađene u zubnoj tehnici na osnovu otiska tako da odgovaraju prostoru koji treba ispuniti. Rade se na sličan način kao i zubni mostovi i krunice. Mogu imati veoma prirodan izgled, a koriste se u slučajevima kada je površina (zapremina) koju je potrebno nadoknaditi velika i dovelo bi do brzog pucanja ili ispadanja kompozitne plombe.

Procedura za postavljanje plombe

Proces postavljanja zubne plombe obično uključuje sledeće korake:

Primena anestetika: Postupak je bezbolan jer će stomatolog dati lokalni anestetik kako bi prethodno utrnuo zub i okolna tkiva, ako proceni da je to potrebno.

Uklanjanje karijesa: Vaš stomatolog će koristiti turbinu ili laser kako bi uklonio pokvareni deo zuba, ostavljajući Vam prostor koji je spreman za punjenje.

Postavljanje plombe: Odabrani materijal za punjenje se stavlja na gotovu površinu i oblikuje tako da odgovara prirodnom obliku zuba.

Polimerizacija: U slučaju nekih ispuna, kao što su kompozitna smola ili staklenojonomerni cement, koristi se svetlo za polimerizaciju da bi se ovaj materijal stvrdnuo i učvrstio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *